Popasul Verde în Sângeorz-Bai

Ce puteți găsi la Popasul Verde și în împrejurimi

Relaxare la Munte

Casa asta-i construită din dragoste de natură și tradiție, într–un loc îmbrățisat de aer curat, liniște si peisaje de poveste.
Căsuța asta-i tătă făurită numa’ din lut, paie, lemn și materiale culese din natura, de prin împrejurimile locului.
Și să știi că nu e un loc sălbatic, că-nlontru ai de tăte, răcoare vara și cald iarna.
Și de-i vreme bună te poţi hodini și admira natura de pe acoperișul de flori
.

Cum a apărut Popasul Verde

Casa „Popasul Verde” este construit integral din materiale naturale, ecologice şi reciclate, majoritatea procurate local, cu foarte puţine excepţii impuse de legislaţia românească în domeniul construcţiilor, cum ar fi betonul folosit la fundaţie. Cu toate acestea, cantitatea de beton a fost redusă semnificativ prin adăugarea pietrei.
Structura de rezistenţă a casei este realizată din lemn, iar zidurile exterioare din baloţi de paie cu grosimea de aproximativ 50 cm, la care se adaugă zone (în special la îmbinarea pereţilor) unde s-a folosit cob.

Acoperişul Popasul Verde

Acoperişul este de tip „înverzit”, format dintr-un sistem care permite creşterea vegetaţiei fără a fi nevoie de o întreţinere intensivă. Acest lucru este posibil prin folosirea unor anumite tipuri de plante rezistente la condiţii de climă extreme, în cazul de faţă fiind vorba de plante suculente sau sedum-uri. Un astfel de acoperiş, cum a fost folosit la construcţia Popasului Verde din Sângeorz-Băi, oferă o foarte bună izolare termică a casei pe lângă faptul că înlocuieşte suprafaţa de vegetaţie înlăturată de amprenta casei la sol.

O casă specială

O serie întreagă de elemente decorative, cum ar fi nişe în pereţi, trepte, dar mai ales baia şi porţiuni din bucătărie sunt si vor mai fi finisate cu tadelakt, tencuiala de cob sau de var, piese din case vechi tradiționale din zona Sângeorzului care s-au dărâmat, cum ar fi acoperișul « creț » sau bârnele vechi de susținere.

Relaxare continuă

Popasul este ideal pentru a fi locuit de către două familii pe perioade mai lungi sau mai scurte, atât pe timpul verii cât şi pe timpul iernii, cu un consum minim de energie datorat proprietăţilor termoizolante excepţionale ale pereţilor şi acoperişului verde. Suprafaţa relativ mare a acoperişului permite folosirea acestuia ca o terasă, unde va fi o măsuţă pentru două persoane. Se poate urca pe acoperiş printr-un geam de acces din interior.

  • Materiale ecologice

    Casa Popasul Verde este construită din materiale ecologice într-o zonă de munte în apropiere de Munții Rodnei.

  • Trasee Turistice

    În apropierea Popasului Verde puteți găsi Satul Artistic din Dosul Garciului creat de artistul Maxim Dumitraș, la o oră de mers pe jos pe dealuri (vezi broșură), Cormaia este un loc de vis unde te poți răcori cu apa de munte. După un drum peste dealurile din Singeorz-Băi, poți mânca la pensiunile din zonă sau vizita frumoasa Mănăstire ``Bună vestire``. Parcul național Munții Rodnei este doar la o aruncătură de băț.

  • Tradiţii

    Zona Sângeorz-Băi și Munții Rodnei este una încărcată de tradiții și plină de surprize plăcute la tot pasul, pentru un sejur special.


Această casă va fi inclusă într-un circuit turistic ecologic cu scopul declarat de a scoate în evidenţă frumuseţea peisajelor naturale din zonă şi de a-i apropia pe oameni cât mai mult de natură, făcându-i mai sensibili faţă de atenţia care trebuie acordată mediului înconjurător.